Sollicitatie tips

Sollicitatie tips

Ben jij op zoek naar een baan en wil het maar niet lukken? Krijg je de ene na de andere afwijzing? Of is het juist zo dat je nog wel een baan hebt, maar deze dreigt te verliezen door komende bezuinigingen binnen het bedrijf, of je hebt het gewoon niet meer naar je zin. Het kan allemaal. Daarom willen wij jou deze sollicitatie tips meegeven.

Overtuigend solliciteren met sollicitatietips
Het is niet aan te raden om in één keer allerlei sollicitaties voor verschillende functies de deur uit te doen. Het is veel effectiever om tijd en energie in één sollicitatie te steken. Zo heb je zelf meer feeling bij de vacature, je weet waarop je solliciteert en je inzet zal te zien zijn door je potentiële nieuwe werkgever.

Stel, je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Dat blijft natuurlijk spannend, je moet je kwaliteiten bij de eerste indruk meteen kunnen laten zien. Komt een beetje neer op presteren onder druk. Nu willen we je niet zenuwachtiger maken, integendeel. Daarom hebben wij een aantal tips voor je.

Bereid je goed voor op het gesprek
Ga na welke eigenschappen belangrijk zijn voor de baan en kijk in hoeverre jij hierover beschikt. Toon dit aan met concrete voorbeelden.
Oefen het sollicitatiegesprek met een goede bekende. Geef tijdens het gesprek jouw sterke en zwakke punten aan en probeer je duidelijk en concreet te antwoorden op de vragen die gesteld worden. Evalueer naderhand wat beter kan. Als je het gesprek een aantal keer hebt geoefend heb je sneller en beter een antwoord klaar op het moment dat het om het echte werk gaat.
Besteed aandacht aan je uiterlijk. Kleed je naar de heersende bedrijfscultuur van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Twijfel je? Je kunt je beter te netjes kleden dan te informeel. Besteed ook aandacht aan nette schoenen, ze hoeven echt niet duur te zijn. Zo lang ze maar schoon zijn. Als bandenmonteur heb je bijvoorbeeld ook met klanten te maken. Wellicht verricht je zelfs wat baliewerk. Daarom moet jij je van je beste kant laten zien.

Het is van belang om tijdens gesprek altijd een gecontroleerde en rustige indruk te wekken. Wanneer de interviewer bijvoorbeeld tegen je zegt dat je weinig ervaring hebt met werken met bandenwissels. Reageer dan niet te heftig met: “Nee, dat klopt niet.” Als je wel ervaring hebt kun je zeggen: “Het blijkt misschien niet voldoende uit mijn CV, maar ik heb wel degelijk ervaring in de bandenbranche (voorbeeld).” Als het klopt dat je weinig ervaring met bandenwissels hebt, is het verstandig om dit eerlijk toe te geven. “Het klopt, maar ik werk graag met mijn handen en ik heb een passie voor auto’s.”

Bijna iedereen is zenuwachtig tijdens een sollicitatie.
Accepteer het feit dat je gespannen bent. Gezonde ‘wedstrijdspanning’ hoort bij een sollicitatiegesprek. Sterker nog, werkgevers vinden het over het algemeen vaak juist een goed teken dat je enigszins gespannen bent: zo laat je zien dat de baan belangrijk voor je is en je serieuze interesse hebt.

Stel zelf ook vragen.
Zo kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent en dat je je bovendien goed hebt voorbereid. Stel geen vragen waarop je het antwoord zelf had kunnen weten. Zo is het verstandig om niet te vragen naar het aantal werknemers. Er wordt vanuit gegaan dat je dit van tevoren hebt opgezocht. Begin bij het eerste gesprek ook niet over het salaris of arbeidsvoorwaarden. Dit komt tijdens het tweede gesprek aan bod, tenzij de werkgever er zelf over begint.
Binnen 6 seconden beoordeling
Uit een onderzoek van carrièresite The Ladders, is gebleken dat recruiters er soms maar 6 seconden over hoeven te doen om op basis van het cv te beoordelen of een kandidaat geschikt is of niet. Waar zij in die korte tijd op letten? Vooral naam, huidige functie en werkgever, voorgaande functie en werkgever, start- en einddatum bij voorgaande werkgever, start- en eventuele einddatum bij de huidige werkgever en de opleidingen blijken belangrijk. Daarnaast wordt door de recruiter gescand naar trefwoorden die overeenkomen met de openstaande vacature. Het is dus van groot belang om deze zaken zo duidelijk mogelijk in jouw cv te krijgen.

Zorg voor een goede opmaak
Houd het simpel, overzichtelijk en zorg voor een net lettertype zoals Calibri, Arial, Tahoma of Verdana.

Zeg direct wie je bent
Je kunt bovenaan je CV een kort profiel plaatsen van jezelf. In een paar regels leg je uit wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dat valt lekker op! Wat niet nodig is, is om je burgerlijke staat toe te voegen. Deze is voor werk gerelateerde zaken niet van belang. Ook het geslacht is alleen van belang als vanuit de naam niet geheel is op te maken van welk geslacht je bent. Nog handiger is natuurlijk om een foto te plaatsen, wat in het volgende punt aan bod komt.
Plaats een foto
Een mooie pasfoto of een andere foto waarop je gezicht goed te zien is, met een neutrale achtergrond is het best. Denk er wel aan dat de foto laat zien wie je bent.

Houd het bij relevante informatie
Zet je meest recente opleidingen en werkervaring altijd bovenaan. Probeer een beknopte omschrijving te geven van het werk dat je binnen een functie hebt gedaan. Informatie die in deze beknopte omschrijving gegeven kan worden zijn bijvoorbeeld de verantwoordelijkheden die je bij de functie had. Bij onbekende organisaties kan je in één of twee zinnen uitleggen wat de organisatie precies doet, en bij bekende organisaties juist een foto plaatsen om snel de herkenbaarheid bij de recruiter aan te spreken. Houd het wel relevant. Voor iemand van 20 kan een bijbaan of zomerbaantje nog handig zijn om te vermelden, als je 30 of 40 bent moet je laten zien wat je verder gedaan hebt. Natuurlijk is het ook een pluspunt als je diploma’s bij je relevante informatie kan vermelden die aansluiten op de functie. Zet bij een afgeronde opleiding dat je het diploma hebt behaald, dan is dit meteen duidelijk. Bij niet afgeronde studies is het juist van belang om deze uit voorzorg uit je cv te verwijderen. Dit omdat niet afgeronde studies een slechte indruk op recruiters kunnen maken.

Trefwoorden
De trefwoorden waar recruiters op scannen kunnen natuurlijk over je hele cv verspreid staan. Denk echter ook aan het kopje ‘Vaardigheden’. Als er in de vacature naar specifieke vaardigheden wordt gevraagd, dan doe je er goed aan om die onder het kopje ‘Vaardigheden’ te vermelden wanneer je over di vaardigheden beschikt.

Deze tips meteen toepassen? Bekijk onze vacatures.

Onze vacatures zijn ook te vinden op Indeed!

Over de auteur

bandenmonteur administrator

Bandenmonteur.nl valt onder DBS, een overkoepelende organisatie in de banden- en wielenbranche voor transporteurs, openbaar vervoer, zakelijke- en particuliere rijders.

Bandenmonteur